En købsaftale kan gøres betinget i forbindelse med en bolighandel, hvilket der kan være både fordele og ulemper forbundet med.
I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad der definerer en betinget købsaftale, hvilke regler der er forbundet med en sådan købsaftale, hvilke fordele og ulemper der er og meget mere.
Med andre ord bliver du introduceret for alt, hvad der er værd at vide om betingede købsaftaler. Dermed kan du træffe et valg på et veloplyst grundlag.
Læs videre og få besvaret dine spørgsmål om emnet.
Hvad er en betinget købsaftale?
Ved enhver bolighandel bliver der indgået en købsaftale mellem boligkøber og boligsælger.
Denne aftale fastlægger og definerer betingelserne for handlen, herunder pris, udbetaling, frister og meget andet. Førhen blev en købsaftale også kaldt en slutseddel.
En betinget købsaftale skiller sig ud fra den almindelige købsaftale ved at være betinget. Aftalen er betinget af, at køber får solgt sin nuværende bolig inden for en given periode.
Perioden kan variere fra aftale til aftale, men vil typisk lyde på mellem 30 og 180 dage – altså mellem 1 og 6 måned(er).
Hvad betyder det at lave en betinget købsaftale?
Indgår du som boligkøber en betinget købsaftale, så vil handlen kun blive gennemført, såfremt du har held med at afsætte din nuværende bolig inden for den tidsramme, der er blevet aftalt mellem dig og boligsælger.
Et gammelt, og fortsat aktuelt, råd lyder på, at man skal sælge, før man køber. Det kan dog – af forskellige årsager – være svært at følge dette råd for mange danskere. I nogle tilfælde kan man føle sig nødsaget til at købe en ny ejerbolig, inden man har fået afsat sin nuværende bolig.
I sådanne tilfælde vil det være oplagt at indgå en betinget købsaftale. Med en sådan aftale risikerer du ikke at have udgifter til to boliger, ligesom du slipper for at stå uden bolig i en periode.
Vi kommer mere ind på fordelene (og ulemperne) senere i blogindlægget.
Hvilke regler gælder der for en betinget købsaftale?
Der er regler for alle købsaftaler ved bolighandler, og betingede købsaftaler er ingen undtagelse.
Som boligkøber kan du med fordel sætte dig ind i de gældende regler i 2022, inden du tager det første skridt i forbindelse med en bolighandel.
Du skal bl.a. være bekendt med følgende regler:
- En betinget købsaftale er som udgangspunkt bindende (med undtagelse af de aftalte forbehold)
- Der gælder en lovpligtig fortrydelsesret på 6 hverdage efter underskrevet købsaftale
- Boligsælger har som udgangspunkt mulighed for at sælge boligen til anden side, hvis der fremkommer et andet købstilbud
- Den indgåede betingede købsaftale kan kun ændres, hvis både boligkøber og boligsælger indvilger i dette
- For medlemmer af DE gælder desuden, at ejendomsmægleren kun kræve en udbetaling på 25.000 kr., indtil forbeholdet om eget salg er frafaldet jf. Vedtægterne for Garantifonden.
For mere viden om reglerne på området, kontakt os gerne på telefon eller mail.
Vi fortæller dig også gerne mere om, hvilke forskelle der er på en betinget og ubetinget købsaftale.
Fordele og ulemper ved en ubetinget købsaftale
I dette afsnit vil vi fokusere på de fordele og ulemper, der vedrører dig som boligkøber.
Fordele:
- Du undgår at skulle afholde udgifter til to boliger på samme tid
- Du undgår at stå uden bolig i en periode
- Du kan komme ud af aftalen, hvis du mod forventning ikke får solgt din egen bolig inden for den aftalte tidsramme
- Du kan som hovedregel købe boligen til den aftalte pris, selvom boligpriserne stiger
- Du kan som hovedregel komme med et modbud, såfremt en anden boligkøber viser interesse i boligen og kommer med et bud (du får forkøbsret)
- Alle detaljer mht. pris, udbetaling, overtagelsesdato og andet aftales med det samme, og handlen kan dermed hurtigt gennemføres
Ulemper:
- Du risikerer, at den ønskede bolig bliver solgt til anden side
- Du risikerer, at boligpriserne falder i perioden, og at du dermed kommer til at betale overpris for boligen
- Sælger får en gylden mulighed for at presse prisen op i tilfælde af flere interesserede købere
- Du er bundet af den betingede købsaftale i aftaleperioden, hvorfor du som køber ikke har mulighed for at købe en anden bolig i denne periode
- Boligen vil stadig stå til salg på nettet og blive fremvist til andre potentielle købere
Få hjælp af Minkøbermægler.dk til en ubetinget købsaftale
Nu hvor du er bekendt med både fordelene og ulemperne ved at indgå en betinget købsaftale, så har du formentlig lettere ved at vurdere, om en sådan købsaftale er relevant for dig eller ej.
Er du kommet frem til, at en betinget købsaftale er en god løsning i din personlige situation, så kan du få brug for hjælp til køberrådgivning samt det praktiske og juridiske arbejde, der er forbundet med at indgå en betinget købsaftale.
Denne hjælpende hånd giver vi, så du kan indgå en aftale, der tilgodeser dig som boligkøber.
Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du må også meget gerne følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk